*peki nedir bu Endüstri Mühendisliği

Ecem Esra Öztürk
3 min readJul 14, 2019

Endüstri Mühendisliği; insan, makine, bilişim, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemlerin birçok alanında işin verimliliğini artırmak amacıyla ortaya çıkmış bir mühendislik ve bilim dalıdır. Ağırlıklı olarak bilgisayar mühendisliği ve işletme dersleri alıyoruz. Alanı çok geniş bir bölüm. Kendinizi hangi alanda geliştireceğinizi tam karar veremediyseniz bu alan size böyle bir olanak tanır ama yine de elinizi çabuk tutun.

Çalışma alanları

Kamu, gıda, bankacılık, otomotiv, sağlık, turizm, ulaşım, yazılım vb. ürün ve hizmet üretiminin olduğu her firmada kalite kontrol, satış pazarlama, yönetim, bilişim, lojistik vb. birçok alanda endüstri mühendisi çalışabilir.

Mesleğin gerektirdiği özellikler

Tercih dönemimde yoğun araştırmalarım sırasında bu başlık altında birçok yazı okudum. Başlık altında yazılan birçok özellik bende mevcut değildi. Hatta birçok kez bölümden vazgeçmeyi düşündüm kendi içimde savaşlar verdim. Tercih listemde yirmi dört tercih vardı yirmi üçü endüstri mühendisliğiydi (İyi ki). Bu yüzdendir ki mesleğin gerektirdiği özellikler diye bir yazı yazmayı doğru bulmuyorum. Eğer bu mesleği bilinçli yapmak isterseniz öğrenilmeyecek şey alışılamayacak durum yok. Hayat da böyle değil mi zaten. Yalnız pes etmeyin. Üniversitenin 1.sınıfını bitirmiş 20 yaşında bir endüstri mühendisliği öğrencisi olarak böyle düşünüyorum fikrim değişirse düzenlerim :)

Neden endüstri mühendisliği tercih edebiliriz?

Endüstri mühendisliği 1.sınıf ekonomi dersinde edindiğim bir bilgiye göre Türkiye’de tam rekabet piyasası varmış. Tam rekabet piyasası ürün ve firmanın çok olduğu piyasaya verilen isim. Günümüzde firmalar arası rekabet ortamının teknolojinin ve talebin gelişmesiyle arttığını görebiliriz. Yani demek istediğim ecem adında bir bisküvi markası olsun bu marka diğer markaların arasında fark yaratıp ayakta kalabilmek için verimli çalışmaya ihtiyaç duyacaktır. Bu durumda bu konuda yeterli donanıma sahip olan endüstri mühendislerine olan ihtiyacı artıracak ve günümüzde olduğu gibi gelecekte de endüstri mühendisliğine olan ihtiyaç devam edecektir.

Dersler

Üniversitenin ilk yılı bir kaç okul hariç aynı dersler görülüyor.2,3 ve 4.sınıfta dersler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebiliyor .O yüzden onları eklemedim ama eklememi isterseniz yorumlarda belirtebilirsiniz. Sormak istediğini herhangi bir sorunuz varsa sorabilirsiniz :)

1. sınıf dersleri

GÜZ yarıyılında

Matematik1(mutlak değer,fonksiyon,türev),fizik(mekanik), kimya(tyt kimyasının yanında kimya ve enerji, mol, kimyasal hesaplamalar göreceksiniz. Kimya dersinde bana Palme Yayıncılık Genel Kimya 1. Cilt-Petrucci kitabı çok yardımcı oldu. Fiyatı biraz pahalı bir kitap. Benim okulumun kırtasiyesinde vardı ben oradan 15 liraya aldım sizde bir sorun),uzaktan eğitim dersleri 1 (Türk dili ve TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce), bilgisayar destekli teknik resim(AutoCAD ya da solidworks programlarını öğreneceksiniz. Bazı hocalar solidworks bazı hocalar AutoCAD’i tercih ediyor),endüstri mühendisliği giriş(birçok arkadaşım ve bana göre 1.sınıfın en zor bir dersiydi açıkçası baştan sıkı çalışın)

BAHAR yarıyılında

Matematik 2(integral), fizik 2(elektrik),ekonomi(vaktin nasıl geçtiğini anlamadığım bir dersti),Temel bilgisayar bilimleri (Office programlarını öğreniyorsunuz. Önceden bu ders yerine programlama 1 dersi vardı ama bu sene 2.sınıfa alındı),uzaktan eğitim dersleri 2,lineer cebir (dönemin en zor dersiydi bana göre)

Hangi üniversitede kaç net gerektirir?

https://yokatlas.yok.gov.tr/netler-tablo.php?b=10059

--

--